Eturistisiteen kuntoutus ilman leikkausta - Asiakastarina
18.01.2025

Eturistisiteen repeämä eli lyhennettynä ACL-repeämä kuuluu yleisimpien urheiluvammojen joukkoon. Eturistisiteen työnä on tukevoittaa polvea, estää sääriluuta liukumasta eteenpäin suhteessa reisiluuhun sekä kontrolloida säären kiertymistä. Yleisesti ottaen ACL-vammoihin liittyy urheilu tai muu liikunta, jossa on sattunut sääriluun yläosan kiertoliike yhdistettynä tilanteeseen, jossa jalka on jäänyt jumiin alustaan. Yksi yleisimmistä ja ehkä tunnistetuimmista vammamekanismeista on jalkapallossa tuleva suunnanmuutos tai pysähtyminen, jossa jalkapallokengän napit jäävät alustaan kiinni ja muu keho jatkaa liikettä. Edellä mainittuja niin sanottuja kontaktittomia vammoja on noin 70% ACL-vammoista ja loput 30% ovat kontaktin aiheuttamia vammoja. Riskitekijänä ACL-repeämälle on naissukupuoli.
Ei-operatiiviseen kuntoutukseen yleensä päädytään niissä tilanteissa, kun polveen ei ole tullut ACL-repeämän lisäksi muita liitännäisvammoja. Päätös tehdään yhdessä asiantuntevan ortopedin kanssa
yhdessä ja tarvittaessa polvi leikataan myöhemmin jos polvessa ilmenee haittaavaa epävakausoiretta.
Kuntoutuksen pääpilareina ovat alkuvaiheessa polven liikkuvuuden sekä lihasaktiivisuuden palauttaminen. Kuntoutuksen tulee olla nousujohteista, jotka tähtäävät polven epävakauden kitkemiseen. Säännöllinen fysioterapeutin luoma kuntoutussuunnitelma polven kuntoutukseen on erittäin tärkeä osa ACL-repeämän kuntoutusta.
ASIAKASTARINA
Tämä asiakastarina on julkaistu asiakkaan suostumuksella.
Taustaa
Jalkapalloharjoituksissa asiakkaan oikea polvi oli vääntynyt harjoitusten viimeisessä tilanteessa, jonka seurauksena lääkärissä todettiin magneettikuvauksessa eturistisiteen eli ACL:n repeämä ilman liitännäisvammoja. Lääkärin suosituksesta päädyttytiin yhdessä pelaajan kanssa ei-operatiiviseen kuntoutukseen. Tästä alkoi tavoitteellisen jalkapalloilijan pitkä tarina kohti paluuta kentälle polvivamman jälkeen, joka jatkuu edelleen, mutta odotukset ovat erittäin toiveikkaat tällä hetkellä.
10 kuukautta vammasta
Pelaaja hakeutuu allekirjoittaneelle vastaanotolle valmentajan suosituksesta. ACL-vammasta on nyt noin 10 kuukautta, mutta paluusta peleihin tai edes joukkueen omien treenien loppupeliin ei ole vielä suuria toiveita. Viimeiset 10 kuukautta pelaajan mukaan suurimpana ongelma on ollut epävakauden tunne polvessa erityisesti tilanteissa, joissa polveen kohdistuu suurempia voimia kuten suunnanmuutoksissa, pysähtymisissä tai vetotilanteissa. Jo useamman kerran pelaaja on saanut kuntoutettua polven siihen
tilanteeseen, että kevyt harjoittelu jalkapallotreeneissä on tuntunut hyvältä, mutta heti vauhdin noustessa polven epävakaus tulee esiin ja polvi pelaajan mukaan polvi ¨muljahtaa¨ vetotilanteissa tai suunnanmuutoksissa. Polven muljahduksia on ollut jo niin monta, että luottamus polven kuntoutumiseen on laskenut ja tämän vuoksi kesällä pelaaja on käynyt uudelleen lääkärissä. Ortopedi kuitenkin edelleen ollut vahvasti ei-operatiivisen kuntoutuksen puolella.
Vastaanotolla kliinisissä tutkimuksissa ilmenee pelaajan oikean alaraajan voimantuoton heikkous suhteutettuna vasempaan alaraajaan. Mitaten lihasmassa on selkeästi pienentynyt vamman aikana oikean reiden alueelta. Toiminnallisuus polvessa on kuitenkin hyvä, liikkuvuudet ovat täydet sekä erilaisissa hyppytesteissä eroa vasemman ja oikean välillä ei ole merkitsevästi. Näiden lisäksi ACL-vamman jälkeistä paluuta urheiluun mittaavassa ACL-RSI kyselyssä tulee ilmi, että pelaaja on tällä hetkellä hyvin epävarma
polven suhteen. Yhdessä pelaajan kanssa vastaanotolla luotiin kuntoutussuunnitelma ja suunnitelmaa tukemaan yksilöllinen harjoitusohjelma, jonka keskeisimpänä tavoitteena oli kehittää polven aluetta tukevien lihasten eksentristä eli jarruttavaa voimaa.
11 kuukautta vammasta
Ensimmäinen kuukausi takana uuden kuntoutussuunnitelman ja siihen liittyvien harjoitusten kanssa. Pelaaja huomannut kuukauden aikana konkreettisesti, että oikea alaraaja on todellisuudessa paljon heikompi vasempaan verrattuna. Pelaaja alkanut myös tajuamaan, mitä viimeisen 11 kuukauden aikana kuntoutuksessa tuli tehtyä väärin. Toistuvista ¨muljahduksista¨ huolimatta kuntoutukseen ei tehty muutoksia vaan jatkettiin samoilla liikkeillä ja metodeilla. Jokainen kerta polvi saatiin hyväntuntuiseksi,
mutta todellisuudessa oikean alaraajan voima ei ollut missään vaiheessa riittävällä tasolla jalkapallon pelaamiseen. Kyseisten ahaa-elämysten myötä pelaajan luottamus polven kuntoutumiseen on jyrkässä nousussa ja toiveet ensi kaudella pelaamisesta kasvavat.
13 kuukautta vammasta
Korona. Salit ovat olleet kiinni reilun kuukauden ajan ja pelaaja päässyt vasta nyt palaamaan kuntosaliharjoitteluun täysillä. Ongelmana kotona harjoittelussa on ollut vastuksen puute maksimivoimaharjoitteissa. Tilanteessa on tarvittu mielikuvitusta vastuksen saamiseksi liikkeisiin, mutta onneksi salit ovat tällä viikolla auenneet uudelleen. Pelaaja on myös suunnitellusti palannut joukkueensa pallollisiin jalkapallotreeneihin 2 viikkoa sitten. Harjoituksissa pelaaja on ollut osittain mukaan jättäen kuitenkin vielä intensiivisimmät harjoitteet pois, kuten loppupelin. Selkeästä suunnitelmasta huolimatta
pelaaja ollut valmentajan painostuksesta ja kovasta omasta halustaan mukana yhden treenin lopuksi mukana loppupelissä, jossa keskitystilanteessa polvi ¨muljahtanut¨. Tämän seurauksena polvi turvonnut ja kipeytynyt. Päivitetty ja tarkennettu kuntoutussuunnitelmaa ja siihen liittyviä harjoitteita pelinomaisemmiksi.
15 kuukautta vammasta
Luottamus polven suhteen kasvaa hyvällä vauhdilla. Päivitetty kuntoutussuunnitelma toiminut toivotulla tavalla ja pelaaja pystynyt sen myötä olemaan mukana joukkueensa pallollisissa harjoitteissa. Ainoa epävarmuus pelaajalla tulee täysivauhtisissa käännöksissä sekä vetotilanteissa, joissa oikea jalka on tukijalkana maassa. Voimatestauksissa oikean jalan voima on jo lähes yhtäläinen vasempaan jalkaan verrattuna ja hyppytesteissä ei ole eroja laisinkaan. ACL-RSI kyselyssä ilmenee edelleen epävarmuutta polven luottamisen suhteen, eniten pelkoa tuottaa ajatus siitä, että polvi pettää harjoituksissa. Lisätty harjoitusmäärää hallitusti ja panostettu erityisesti omatoimisissa harjoitteissa suunnanmuutoksiin ja vetotilanteisiin.
16 kuukautta vammasta
Polvi turvonnut harjoitusten yhteydessä ja pelaaja joutunut jättämään harjoitukset kesken reilu viikko sitten. Polven turvotus nyt normalisoitunut ja polvi tuntunut taas vakaalle. Paluu asteittain takaisin harjoituksiin muutaman kevyemmän viikon jälkeen.
17 kuukautta vammasta
Viimeiset 2 viikkoa treenannut 100% intensiteetillä kaikissa treeneissä. Polvea ei ole joutunut miettimään treeneissä ja luotto polveen on tällä hetkellä korkealla tasolla. Suunnitelmissa on pelata ensimmäiset viralliset peliminuutit pelissä viikon päästä. Säännöllinen kuntosalilla tehtävä voimaharjoittelu on pysynyt ohjelmassa koko kuntoutusjakson aikana. Tällä hetkellä voimaharjoittelua on kuntosalilla 2x/vk suunniteltuna sopimaan pelaajan viikkorytmiin harjoituksien ja pelien suhteen.
18 kuukautta vammasta
Ensimmäiset peliminuutit takana virallisessa pelissä 18kk tauon jälkeen ja fiilikset ovat katossa. Pitkä kuntoutusjakso on takana ja luottamus oikeaan polveen on palannut. Täyteen pelikuntoon pääseminen tulee vielä kestämään ja polven suhteen säännöllinen voimaharjoittelu sekä tarkka kuormituksen hallinta tulevat olemaan jatkossa avain-tekijöitä polven toiminnan ylläpitämisessä ja kehittämisessä. Määrätietoisen, suunnitelmallisen ja kovan työn seurauksena saadaan näin hyviä kuntoutustuloksia aikaan
yhdessä asiakkaan kanssa.
Mitä voimme tästä tarinasta oppia?
Älä ikinä luovuta jos kaikkia kiviä ei ole vielä käännetty ja, että kuntoutus ei ole ikinä lineaarista. Kuten muidenkin vammojen ja vaivojen kanssa tulee selvittää aina vaivan syy, joka tässä tapauksessa oli selkeästi oikean alaraajan voimanpuute sekä heikko luottamus polveen. Näiden kahden asian määrätietoisella harjoittelulla pelaaja sai käännettyä epätoivon toivoksi ja palasi pelikentillä pitkän tauon jälkeen. Kuntoutusjakso ei missään nimessä ollut tasaista ja kaunista lineaarista nousua kohti pelikuntoa, vaan melko pomppuista tietä, johon kuului sekä hyviä että huonoja hetkiä. Kuntoutuksen onnistumisessa on aina iso merkitys asiakkaan motivaatiolla ja tässä tapauksessa suurin motivaation lähde oli paluu jalkapallon pariin. Suurimman työn kuntoutuksessa tekee aina asiakas itse, tässäkin tapauksessa lääkäri sekä fysioterapeutti antoivat oikeat suunnat, mutta asiakas tekee sen kaiken työn. Joten jos kärsit itse samanlaisesta tai jostain vastaavasta vaivasta, älä luovuta vaan löydä motivoiva tavoite ja oikeat ammattilaiset vierelle niin kuntoutuksesta tulee varmasti onnistunut matka.
Lähteet:
- Duodecim – Eturistisiderepeämän hoito: https://www.duodecimlehti.fi/duo11538
- Lasse Lempainen – Polven eturistisiteen repeämän hoito: https://www.lasselempainen.fi/polvivammat/
- Terve urheilija - Uutta maailmalta: Checklist ACL-vammoja ehkäisevän harjoittelun arviointiin:
- https://terveurheilija.fi/ajankohtaista/uutta-maailmalta-checklist-acl-vammoja-ehkaisevan-harjoittelunarviointiin/